fredag 29 maj 2009

Ölbryggning del 1

Idag påbörjade jag mitt senaste projekt, att brygga ett gott ale. Det här är det första öl jag brygger, därför är det extra spännande.

Jag angrep problemet genom att läsa en hel del om ämnet på nätet och traskade sedan ner till den lokala bryggaffären som hade allt jag behövde. Den här gången blir det en så kallad extraktbryggning, där råvaran som man brygger på består av maltextrakt. Vill man ta det hela ett steg längre kan man ge sig in på delmäskning eller helmäskning, där man istället i olika grad använder sig av mer oraffinerad malt. Extraktbryggning verkar vara en schysst nybörjar metod som ändå kan ge ett bra resultat.

Ölet jag ska brygga är ett bärnstensfärgat ale med mycket humlesmak- och arom, dessutom kryddat med en liten mängd honung. Humlesorten är utvald för att ha en bra smak-och aromprofil, och inte för mycket av de beska alfasyrorna. Vid vörtkokningen lades merparten av humlen i vid slutet, just för att undvika för dominerande beska och bevara de flyktiga aromämnena.

Generellt verkar det inte så svårt att få till ett bra öl, så länge man är nogrann och ser till att sterilisera alla verktyg och behållare.

Här följer recept, tillvägagångssätt och bilder från första delen av mitt senaste projekt.

Ingredienser

  • 1.7 kg Coopers Real Ale humlat maltextrakt
  • 2 kg Muntons Spraymalt, extra light
  • 1 pkt Safeale S-04
  • 50g Humlekottar, Fuggles
  • 0.1 kg honung "svensk honung" trögflytande
Metod

Steg1: Vörtkok och påbörjad jäsning

1. Torrjästen läggs i en deciliter 37 grader C vatten en timme innan påbörjad jäsning. Den här typen av "hydrering" sägs vara nyttig för jästen.

På grund av otillräckligt kokkärl (10 liter) delas koket upp i två
Kok 1: 2 kg Muntons Spraymalt
Kok 2: 1.7 kg "Coopers Real Ale" flytande maltextrakt och två humlegivor

2. Vatten till Kok1 bringas till kokning. Spraymalt och hunung tillsätts, därefter får blandningen koka i 20 minuter. Skum kommer att bildas och behöva bortföras med hjälp av hålslev.

3. När kok 1 är färdigt kyls det hastigt genom nedställning av kastrull i kallvattenfylld diskho, och nedsänkning av isblock (fryst vatten i fryspåse) i vörten. Vid 20 grader C häverteras vörten över till jäshink, med hög fallhöjd för att syresätta blandningen till jässtarten.

4. Vatten till Kok2 bringas till kokning. Flytande maltextrakt tillsätts, därefter får blandningen koka i 20 minuter. 15 minuter innan avslut tillsätts 25g humle (smakgiva). 10 min senare ytterligare 25g (aromgiva). Förhoppningsvis ger den här metoden en tydlig humleton utan för mycket utlakning av alfasyra som ger beska.

5. När kok 2 är färdigt kyls det hastigt på samma sätt som kok 1. Vid 20 grader C häverteras vörten över till jäshink, med hög fallhöjd för att syresätta blandningen till jässtarten. Humlen silas bort med hjälp av durkslag.

6. Kranvatten hälls i, till en totalvolym på strax över 23 liter. Ursprungsdensitet mätes med Öchslemätare. Den borde hamna runt 50 ög. UPPDATERING: Ursprungsdensitet uppmättes till 55 ög.

7. Jästen tillsätts under kraftig omrörning med ballongvisp och locket sätts på. Jäskärlet ställs i ett rum med 20 grader C, och lämnas ifred.


Steg2: Omtappning

När jäsningen börjar avta, och bubblandet i jäslåset sker sporadiskt sker en försiktig omtappning till ett identiskt jäskärl, bottensats lämnas kvar för att undvika bismak. Öchslevikten mätes. Grönölet, som det heter i den här fasen, får jäsa/lagras i en vecka eller mer.

Steg3: Flasktappning

1. 3 backar mörka 33cl-flaskor och ett par små petflaskor införskaffas och tvättas i badkar med flaskborste. Petflaskorna för att se när kolsyreefterjäsningen är klar. Tvättningen består av först en omgång hetvatten för att få bort etiketter, sedan en omgång med bryggrens för att döda bakterier. Efter det ställs de i ugnen på 140 grader i en timme och får svalna över natten.

2. En blandning av 100 g socker (4g per liter) och ett par deciliter vatten bringas till kokning.

3. Final gravity mätes med Öchslemätare och alkoholinnehåll beräknas.

4. Om bottensats uppstått tappas grönölet över till det andra jäskärlet. Spraymaltblandningen får svalna och tillsättes grönölet under omrörning.

5. Ölet häverteras upp på flaskor, kapsyleras och ställs undan mörkt en vecka. Efter en vecka undersöks hur kolsyrefyllda petflaskorna är, och om efterjäsningen är klar så blir det provsmakning.

6. Lagring mörkt i källare.




Ingredienser: Malt, humle jäst och vatten.



Verktyg



Flaskan innehåller öljäst löst i vatten







Kok 1: Spraymalt och vatten



Kok 1: Nerkylt och hällt i hink




Kok 2: Maltsirap och humle

Mums, vört



Humlen virvlar runt i vörten och bådar gott för kommande smakupplevelser



Sådärja, allt blandat och kylt, dags för densitetsmätning



Startdensitet: 55 Öchslegrader



Nu är det bara att vänta...



1 kommentarer:

Jon9494 4 september 2011 kl. 14:47  

Hur häller du över ölet i flaskor? har du bara en tratt och häller ifrån hinken?

Om bloggen

Det här är min personliga fotoblogg. Här kommer väl valda delar av mitt privatliv hängas ut. Fortsättning följer.

Etiketter

  © Free Blogger Templates Photoblog III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP